MAKARON Z CUKINIĄ

Klasyka absolutna, w tygodniu makaron wszelaki zawsze się sprawdzi na szybki, rodzinny obiad. Ważne, by z dużą porcją warzyw, świeżymi ziołami, u mnie natką lub siekaną rukolą. Cukinia przesmażona z cebulą, chili i czosnkiem na dobrej oliwie to smak, za którym szaleję od czasów studiów. Do tego pomidory z dużą ilością ziół i świeżo zmielonej kolendry to smak, który odpowiada o każdej porze roku. Do sosu pomidorowego pasują takie dodatki jak oliwki, kapary, bakłażan czy papryka – pycha! Makaron z warzywami to świetna propozycja dania dla dzieci, smaczny i kolorowy obiadowy talerz skusi malucha jak nic;) Chyba nikt nie odmówi – proporcje i rodzaje warzyw wybieracie sami. Dziś padło na cukinię i pomidory – aromatyczne danie podane z tartym serem i natką poleca się na obiad.

SKŁADNIKI:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 duży pomidor
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • opcja: 1/2 papryczki chili
  • sól, pieprz, lubczyk, oregano, mielona kolendra, zioła prowansalskie, papryka słodka, cząber
  • łyżeczka cukru pudru
  • oliwa
  • do podania: makron spaghetti lub krótki, np. penne, nitki, świderki, parmezan, grana padano lub żółty tarty ser, posiekana natka lub rukola

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidora i cukinię myję, kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram i siekam drobno w kostkę. Na oliwie przesmażam posiekaną cebulę, czosnek i chili. Po chwili dodaję posiekane drobno suszone pomidory.
  2. Gdy cebula się zeszkli dodaję pomidora i cukinię. Kiedy cukinia delikatnie zmięknie wlewam pomidory z puszki, przyprawiam, dodaję cukier puder, mieszam. Smażę sos kilka minut.
  3. Sos z cukinii i pomidorów podaję z makaronem, serem tartym i posiekaną natką.

SMACZNEGO 🙂

Jedna odpowiedź do “MAKARON Z CUKINIĄ”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.