MAKARON Z CUKINIĄ I POMIDORKAMI

Dziś pochwała prostoty i smaku składników samych w sobie. Banalne połączenie warzyw, których słodycz wydobyta podczas tworzenia sosu doprawiona została jedynie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli chcecie i lubicie, do sosu z cukinii i pomidorków dorzućcie połowę posiekanej papryczki chili i kilka suszonych pomidorów.

SKŁADNIKI:

  • 1 większa cukinia
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • do podania krótki makaron, np. świderki, penne, kolanka, muszle

PPRZYGOTOWANIE:

Na niewielkiej ilości oliwy przesmażam posiekany drobniutko czosnek. Pomidorki myję i kroję na pół. Z umytej cukinii odcinam końce, kroję w kostkę. Dodaję warzywa do czosnku na patelni, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Można warzywa przykryć pokrywką, będą się chwilę dusić aż puszczą sok.

Danie podaję z natką i parmezanem lub tartym żółtym serem.

Smacznego 🙂

11 odpowiedzi do “MAKARON Z CUKINIĄ I POMIDORKAMI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.