Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

Makaron tagliatelle z ziołowym kurczakiem, szpinakiem i suszonymi, aromatycznymi pomidorami, w słodkim sosie curry, idealny obiad w tygodniu, do pracy. Do takiego zestawu dorzucam często świeżo posiekane pomidory i szalotkę a zamiast śmietanki 30% dodaję mascarpone lub mleczko kokosowe wraz z żółtą pastą curry. Pycha!

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

SKŁADNIKI:

  • 130 g makaronu tagliatelle
  • 4-5 kulek liści szpinaku (mrożony brykiet)
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • przyprawy do kurczaka: lubczyk, zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka
  • niecała łyżeczka przyprawy curry, szczypta gałki muszkatołowej
  • 80 ml śmietanki 30%
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Na niewielkiej ilości oliwy na głębszej patelni przesmażam pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka. Dodaję posiekany czosnek, suszone pomidory i szpinak (mrożony brykiet liście). Po 2 minutach wlewam śmietankę, dodaję niecałą łyżeczkę curry i gałkę muszkatołową. Smażę do gotowości mięsa i rozmrożenia szpinaku.

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Dodaję do mięsa ze szpinakiem, mieszam, podaję od razu. Danie można posypać grana padano lub parmezanem.

Inspiracja: tutaj.

 

2 odpowiedzi na “Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *