Makaron z marchewką i fasolką

Dziś makaron z warzywami i (jak zawsze) solidnie przyprawiony:) Kolorowo na talerzu. Przyprawy i zioła zostały przełamane słodyczą marchewki, dzięki czemu danie jest słodko – słone. Szybko i smacznie.

Smacznego 🙂

Składniki:

  • 150 g makaronu kolanka (opcjonalnie inne kształty: świderki, gwiazdki, penne)
  • 2 większe obrane i pokrojone w skośne talarki marchewki
  • 2 szalotki obrane i pokrojone w większą kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • spora garść mrożonej zielonej ciętej fasoli
  • garść mrożonej kukurydzy
  • 2 suszone pomidory z zalewy pokrojone w kostkę
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek + opcjonalnie łyżeczka oleju z zalewy z suszonych pomidorów (dodatkowy aromat mniam! 🙂
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, papryka ostra, majeranek
  • ser żółty tarty do posypania
  • coś zielonego do posypania: natka pietruszki, rukola, roszponka

Gotowanie makaronu:

  • makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Przygotowanie warzyw:

  • rozgrzej patelnię i przesmaż na niej przez pół minuty cebulę z czosnkiem, następnie dodaj resztę warzyw i przykryj, duś kilkanaście minut do miękkości marchewki, przypraw, wymieszaj i dodaj odcedzony z wody ugotowany makaron.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.