Makaron z mięsem mielonym

Dziś u mnie makaron spaghetti z mięsem mielonym. Tym razem z indyka, jest bardzo delikatne w smaku. Niezbyt wyszukane danie na obiad, ale szybkie i proste w przygotowaniu. I jak to zawsze bywa, makaron świetnie sprawdza się na smaczny domowy posiłek, na szybko, z różnymi dodatkami.

Do takiego mięsa z patelni dodaję czasem tartą marchewkę lub pietruszkę.

Dziś, makaron z mięsem mielonym, zielonym groszkiem i kukurydzą w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka, może być wołowe lub wieprzowe, ew. mix
  • połowa opakowania makaronu spaghetti
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • spora garść mrożonej kukurydzy
  • spora garść mrożonego zielonego groszku
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • sól, pieprz do smaku, szczypta przyprawy do mięsa mielonego, suszona bazylia
  • do podania: parmezan i liście bazylii lub żółty tarty ser i natka z tymiankiem

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę siekam drobno, przesmażam na oliwie, dodaję posiekane suszone pomidory oraz mięso. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję groszek i kukurydzę, smażę kilkanaście minut do gotowości mięsa, mieszam co jakiś czas.

Doprawiam lekko, dodaję passatę, przyprawiam do smaku.

Podaję z makaronem spaghetti ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu, lecz nieco krócej. Dlatego, ponieważ na końcu mieszam odcedzony makaron z mięsnym farszem z patelni. Pod wpływem temperatury makaron jeszcze dochodzi. Warto uprzednio skrócić jego czas gotowania, by zwyczajnie się nie rozgotował w gotowym daniu. Podaję z tartym drobno serem i świeżym zielonym, najczęściej posiekaną bazylią i/lub natką – smacznego 😉

4 odpowiedzi do “Makaron z mięsem mielonym”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.