Makaron z parówkami

Makaron z parówkami to szybkie danie na bazie sosu pomidorowego, czosnku i cebuli, aromatycznych suszonych pomidorów, ostrej papryczki i przypraw. Szybkie danie do przygotowania w tygodniu, tym bardziej że parówki można zastąpić kiełbasą, wędliną lub z nich całkowicie zrezygnować i pozostawić sos bez zmian lub dodać np. oliwki, kapary czy kukurydzę.

Makaron z parówkami podaję z tartym grana padano oraz posiekaną natką. Może być tarty żółty dowolny żółty ser, pokruszony ser pleśniowy, nawet koper, bazylia czy posiekana rukola. Zapraszam na prosty i szybki obiad z makaronem:)

SKŁADNIKI:

  • puszka pomidorów krojonych – 400 g
  • 2 parówki
  • 3 suszone pomidory
  • 1 żółty lub czerwony pomidor
  • 1 cebula
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, lubczyk, bazylia, ostra papryka i cząber do smaku
  • łyżeczka cukru
  • oliwa
  • makaron świderki lub inny krótki, np. penne, kolanka
  • tarty ser i natka do podania

PRZYGOTOWANIE:

Parówki kroję w talarki.

Czosnek, cebulę i papryczkę drobno siekam.
Pomidora świeżego i pomidory suszone kroję w niezbyt dużą kostkę.

Na patelni rozgrzewam trochę oliwy, przesmażam parówki, gdy lekko zrumienią się dodaję czosnek z cebulą i po ok. minucie smażenia dodaję świeżego pomidora, papryczkę i suszone posiekane pomidory, mieszam.

Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu, lecz ze 2 minuty krócej. Makaron połączę na końcu z sosem gdzie też będzie dochodził, łatwo go rozgotować.

Do sosu wlewam pomidory z łyżeczką cukru, przyprawiam do smaku, trochę podsmażam jeszcze. Odcedzam makaron i dodaję do sosu z 3 łyżkami wody, w której gotował się makaron.

Nakładam na talerze, posypuję serem i natką. SMACZNEGO 😉

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.