Makaron z pomidorami i cukinią w sosie serowym

Ziołowo, serowo, kolorowo, smacznie i szybko. Wspaniały przepis na syty obiad dla miłośników makaronów, warzyw i serów:) Połączenie trzech serów: koziego, mozzarelli i żółtego dało wspaniały efekt.

Na pewno danie nie jest dla osób będących na diecie 🙂 mało kaloryczne nie jest, ale raz na jakiś dłuższy czas można sobie pozwolić na serowe małe co nie co, nie przesadzajmy 🙂

Składniki:

  • 150 g makaronu conchiglioni rigati (duże muszle)
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 suszone pomidory
  • 200 g mozzarelli
  • 2 łyżki miękkiego sera koziego
  • 3 łyżki tartego ulubionego żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, lubczyk, szczypta vegety natur
  • świeże listki bazylii lub natki pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę, suszone pomidory i pomidory pokrój w drobną kostkę, a cukinię wzdłuż i na plasterki – wychodzą wtedy półksiężyce.

Przesmaż warzywa aż będą miękkie w międzyczasie doprawiając je do smaku.

Gdy będą miękkie dodaj 3 sery, dobrze wymieszaj, lekko duś na średnim ogniu do rozpuszczenia i połączenia serów.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.

Następnie połącz makaron na patelni z sosem i nakładaj. Udekoruj bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.