MAKARON Z TRUSKAWKAMI I JOGURTEM

Prosty i niezwykle pyszny makaron z truskawkami i jogurtem. Makaron w tej wersji smakuje dorosłym i dzieciom. W opisie kilka ciekawych porad. Dla mnie kolejny letni smak dzieciństwa.. Taki makaron przygotujecie przez cały rok, z rozmaitych owoców i łatwo dostępnych składników. Makaron z truskawkami i jogurtem traktuję jako danie wege na ciepło/zimno, deser lub podwieczorek. Wszystko zależy od ilości słodkich dodatków lub wielkości porcji.

Makaron z truskawkami i jogurtem


SKŁADNIKI:

  • 110 g makaronu świderki lub penne
  • 2 spore łyżki jogurtu naturalnego
  • lekko czubata łyżeczka cukru pudru
  • 8 truskawek

Uwagi do przepisu:

  • Zamiast jogurtu można dać śmietanę 18% lub twaróg, np. półtłusty.
  • Wymieszanie jogurtu ze śmietaną lub twarogiem też będzie świetną propozycją.
  • Truskawki z jogurtem można zmiksować na gładko i polać ugotowany makaron, ja jednak tego nie robię.
  • Jeśli lubicie dajcie więcej cukru, nawet zwykłego oraz posypcie danie szczyptą cynamonu.
  • Przepis jest na 1 porcję.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.

Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na cztery.

W większej misce lub garnku, w którym gotował się makaron (wodę odlewam) mieszam wszystkie składniki, nakładam na talerze, podaję od razu.

Smacznego 😉

6 odpowiedzi na “MAKARON Z TRUSKAWKAMI I JOGURTEM”

  1. Uwielbiam! U nas zdecydowanie bardziej słodko, tzn więcej cukru, inaczej by nie zjedli..:)
    Pozdrawiam
    Emila

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *