Makaron z tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami to idealny sos do makaronów typu tagliatelle, pappardelle, penne, muszelek. Połączenie smaków w aromatycznym sosie na bazie cebuli, oliwy i czosnku tworzy niesamowite jednogarnkowe danie. W przepisie opis wykonania krok po kroku oraz wiele porad dotyczących zamienników i dodatków. Zapraszam po mój najlepszy i sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem i oliwkami w aromatycznym sosie.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki) – 2 x 185 g – po odsączeniu 2 x 130 g
- 300 g suchego makaronu typu tagliatelle, pappardelle
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 5 ząbków czosnku
- 1 nieduża cebula
- 60 g czarnych oliwek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 8 łyżek oliwy
- pęczek natki
- sól, pieprz
Do podania: natka, koperek, tarty parmezan, grana padano, sok z cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Odmierz 200 g pomidorków koktajlowych.
Zacznij powoli szykować resztę składników. Oliwki odsącz z zalewy (60 g), parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. Natkę umyj, osusz lekko ręcznikiem papierowym.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę.
Na ośmiu łyżkach oliwy przesmaż na średniej mocy palnika cebulę z czosnkiem. Cebula ma się lekko zeszklić. Możesz zastąpić ją jasną częścią pora. Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki.
Tuńczyka z puszki odsącz z zalewy przy pomocy sitka.
Pomidorki z cebulą i czosnkiem smaż kilka minut na średniej mocy palnika, dopraw lekko solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
Gdy pomidorki zmiękną dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, smaż chwilę.
Dodaj połowę posiekanego pęczka natki oraz oliwki przekrojone na pół. Możesz zostawić je w całości lub zastąpić oliwkami zielonymi.
Na koniec dodaj do dania trzy łyżki jogurtu naturalnego, którego z powodzeniem możesz zastąpić śmietanką, śmietaną lub serkiem mascarpone.
Całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, nawet kolorowym lub cytrynowym. Jeśli chcesz, teraz możesz sos delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Odmierz 300 g suchego makaronu.
Makaron (u mnie tagliatelle) ugotuj w dużej ilości wody. Gdy zacznie wrzeć posól ją i wrzuć makaron. Gotuj go krócej o minutę niż na opakowaniu. Makaron wymieszaj z sosem na patelni lub nałóż na talerze i polej aromatycznym sosem z tuńczyka.
Porada. Do dania na patelni możesz wsypać 2 łyżki tartego parmezanu, delikatnie wymieszać.
Makaron z tuńczykiem podawaj ze świeżo skrojonymi ziołami, np. natką, koperkiem, tartym serem (polecam parmezan, grana padano), lekko skropiony sokiem z cytryny.
Smacznego.
Wow:) mega apetyczne danie! Uwielbiam tuńczyka z puszki, nie tylko w sałatce. Wypróbuję przepis:))
😋👍
Dziś zjedzone, Aniu to super pyszne danie!
🙂👌