Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami to idealny sos do makaronów typu tagliatelle, pappardelle, penne, muszelek. Połączenie smaków w aromatycznym sosie na bazie cebuli, oliwy i czosnku tworzy niesamowite jednogarnkowe danie. W przepisie opis wykonania krok po kroku oraz wiele porad dotyczących zamienników i dodatków. Zapraszam po mój najlepszy i sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem i oliwkami w aromatycznym sosie.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki) – 2 x 185 g – po odsączeniu 2 x 130 g
  • 300 g suchego makaronu typu tagliatelle, pappardelle
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 60 g czarnych oliwek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 8 łyżek oliwy
  • pęczek natki
  • sól, pieprz

Do podania: natka, koperek, tarty parmezan, grana padano, sok z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

Odmierz 200 g pomidorków koktajlowych.

Zacznij powoli szykować resztę składników. Oliwki odsącz z zalewy (60 g), parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. Natkę umyj, osusz lekko ręcznikiem papierowym.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę.

Na ośmiu łyżkach oliwy przesmaż na średniej mocy palnika cebulę z czosnkiem. Cebula ma się lekko zeszklić. Możesz zastąpić ją jasną częścią pora. Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki.

Tuńczyka z puszki odsącz z zalewy przy pomocy sitka.

Pomidorki z cebulą i czosnkiem smaż kilka minut na średniej mocy palnika, dopraw lekko solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Gdy pomidorki zmiękną dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, smaż chwilę.

 

Dodaj połowę posiekanego pęczka natki oraz oliwki przekrojone na pół. Możesz zostawić je w całości lub zastąpić oliwkami zielonymi.

Na koniec dodaj do dania trzy łyżki jogurtu naturalnego, którego z powodzeniem możesz zastąpić śmietanką, śmietaną lub serkiem mascarpone.

Całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, nawet kolorowym lub cytrynowym. Jeśli chcesz, teraz możesz sos delikatnie skropić sokiem z cytryny.

Odmierz 300 g suchego makaronu.

Makaron (u mnie tagliatelle) ugotuj w dużej ilości wody. Gdy zacznie wrzeć posól ją i wrzuć makaron. Gotuj go krócej o minutę niż na opakowaniu. Makaron wymieszaj z sosem na patelni lub nałóż na talerze i polej aromatycznym sosem z tuńczyka.

Porada. Do dania na patelni możesz wsypać 2 łyżki tartego parmezanu, delikatnie wymieszać.

Makaron z tuńczykiem podawaj ze świeżo skrojonymi ziołami, np. natką, koperkiem, tartym serem (polecam parmezan, grana padano), lekko skropiony sokiem z cytryny.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Makaron z tuńczykiem”

  1. Wow:) mega apetyczne danie! Uwielbiam tuńczyka z puszki, nie tylko w sałatce. Wypróbuję przepis:))

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *