Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem, pomidorkami i papryką w aromatycznym sosie na bazie oliwy, czosnku, suszonych pomidorów i dodatku mascarpone kłania się na obiad. Do makaronu z tuńczykiem dodać możecie kukurydzę, kapary, oliwki lub groszek zielony – będzie pysznie! Makaron z tuńczykiem i pomidorkami podaję z makaronem krótkim, np. świderki, penne, kolanka lub długim. Idealne będą makarony typu reginette, pappardelle, bucatini, tagliatelle.

Makaron z tuńczykiem


SKŁADNIKI:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – kawałki (2 x 170 g, po odsączeniu 2 x 120 g)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebulka
  • 3 suszone pomidory + 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • opcja: spora łyżka mascarpone
  • do podania makaron krótki lub długi (ok. 300 g) + świeżo skrojona natka + sok z cytryny + parmezan
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek i cebulę obieram, siekam drobno. Umyte pomidorki kroję na cztery. Paprykę kroję w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewam oliwę, smażę na niej czosnek i cebulkę, dodaję paprykę, pomidorki i pokrojone drobno pomidory suszone. Dodaje 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów. Delikatnie doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Smażę kilka minut często mieszając.

Na koniec wrzucam odsączonego tuńczyka i (opcja) dodaję łyżkę mascarpone. Mieszam do połączenia.

Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody. Odcedzam. Dodaję do sosu z tuńczyka i pomidorków, mieszam, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Na talerzu podaję makaron z tuńczykiem, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję świeżo skrojoną natką. Danie można posypać parmezanem lub żółtym tartym serem.

Smacznego 🙂

4 odpowiedzi do “Makaron z tuńczykiem”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.