Makaron z tuńczykiem i papryką

Makaron z tuńczykiem, pomidorkami i papryką w aromatycznym sosie na bazie oliwy, czosnku, suszonych pomidorów i mascarpone to świetny pomysł na obiad. Do makaronu z tuńczykiem możesz dodać kukurydzę, kapary, oliwki lub groszek zielony. Makaron z tuńczykiem i pomidorkami podaję z makaronem krótkim: świderki, penne, kolanka lub długim, np. tagliatelle. Idealne będą makarony typu reginette, pappardelle, bucatini, tagliatelle. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem i papryką w super aromatycznym sosie.

Makaron z tuńczykiem


SKŁADNIKI:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – kawałki (2 x 170 g, po odsączeniu 2 x 120 g)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebulka
  • 3 suszone pomidory + 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • opcja: spora łyżka mascarpone
  • 6 łyżek oliwy
  • 300 g suchego makaronu, np. tagliatelle
  • Do podania: świeżo skrojona natka, sok z cytryny, parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek i cebulę obieram, siekam drobno. Umyte pomidorki kroję na cztery. Paprykę kroję w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewam 6 łyżek oliwy, smażę na niej czosnek i cebulkę, dodaję paprykę, pomidorki i pokrojone drobno pomidory suszone. Dodaje 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów. Delikatnie doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Smażę kilka minut często mieszając.

Na koniec wrzucam odsączonego tuńczyka i łyżkę mascarpone. Mascarpone możesz zastąpić jogurtem lub śmietaną bądź zrezygnować z tego dodatku. Składniki na patelni mieszam do połączenia.

Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody. Odcedzam. Dodaję do sosu z tuńczyka i pomidorków, mieszam, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Na talerzu podaję makaron z tuńczykiem, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję świeżo skrojoną natką i parmezanem.

Smacznego.

8 odpowiedzi na “Makaron z tuńczykiem i papryką”

  1. Jezu jakie to pyszne! Robię po raz drugi:) uwielbiam połączenie tuńczyka i makaronu.
    Pozdrawiam

  2. Bardzo zdolna ta nasza Ania ! To połączenie smaków jest świetne. Danie które robię 1 raz w tygodniu smakuje całej rodzinie. Czasem zamieniłam i dodaję kawałki innych warzyw, jest bardzo smacznie. Mamy co jesc:-)
    Pozdrawiam
    Gosia

Skomentuj PK Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *