Makaron z warzywami

Makaron z warzywami zawsze smakuje dobrze, jest zdrowy, mogłabym jeść go cały czas 😉 Danie urozmaiciłam kolorowymi świderkami (gotowe kupiłam w sklepie, zabarwione na czerwono dzięki suszonym pomidorom i na zielono dzięki szpinakowi).

 

 

Warzywa dusiły się w ziołach i czosnku, zaś całość smaku podkreślił tarty parmezan wymieszany z jogurtem naturalnym.

Nic dodać nic ująć.

Składniki:

  • niecałe 2 szklanki kolorowego makaronu świderki
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka pokrojonej w kostkę marchewki (może być mrożona)
  • szklanka zielonej mrożonej fasolki szparagowej
  • szklanka zielonego mrożonego groszku
  • kilka kwiatów brokułów
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka słodka i chili
  • oliwa z oliwek
  • pół szklanki wody

Jak przyrządzić?

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w cienkie talarki czosnek, lekko go przysmaż, następnie dodaj wszystkie warzywa (oprócz brokułów) wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, polej połową szklanki wody. Duś pod przykryciem do miękkości, przypraw do smaku wedle uznania. Pod koniec na parę minut wrzuć kwiaty brokułów, pilnuj by były miękkie.

Gdy warzywa będą miękkie, a w kuchni rozejdzie się aromat ziół i warzyw dodaj jogurt, posyp parmezanem, duś 2-3 minuty.

Na ugotowany wedle przepisu na opakowaniu makaron układaj warzywa. Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.