Makaron z warzywami

Makaron z warzywami to danie, które nigdy nam się nie znudzi! Jemy je w różnych proporcjach, z najróżniejszymi rodzajami warzyw. Na makaron z warzywami jest masa pomysłów, takie dania smakują dzieciom, zawierają wiele cennych składników odżywczych.
Świetnie nadają się (szczególnie poza sezonem) warzywa te mrożone, dobrze zakupić kilka rodzajów, mieszać dowolnie w zależności od chęci w połączeniu z ziołami, przyprawami, czosnkiem, suszonymi pomidorami.

Proste danie, makaron w warzywami, który można zastąpić cenną w składniki odżywcze kaszę (świetnie nadaje się pęczak, kasza jaglana, gryczana) lub brązowy ryż. Gotowe danie zawsze posypuję czymś świeżym zielonym, najczęściej pada na natkę lub rukolę (zawiera dużo wapnia) – jej ostrzejszo-orzechowy smak wspaniale podkreśla dania z makaronu i warzyw.

Składniki:

  • 300 g makaronu krótkiego, np. kokardki, świderki, podobne
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • szklanka zielonej i żółtej fasolki ciętej – użyłam mrożonej
  • vegeta natur, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano
  • oliwa z oliwek
  • do podania: ser i zielone – pietruszka

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obieram, kroję w kostkę, przesmażam na oliwie.
  2. Po chwili dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, gdy lekko zmięknie dodaję pokrojonego w kostkę pomidora.
  3. Mieszam, dodaję fasolki, przyprawiam, przykrywam, duszę do miękkości.
  4. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu.
  5. Podaję makaron z warzywami, wzbogacam danie serem i świeżo skrojoną natką.

Gotowe! Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.