Zapiekanka makaronowa z mięsem pod beszamelem

Kolejne wielkie i smaczne gotowanie z Jamar! Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym zapiekana pod serem w sosie beszamelowym. Dużo ziół, wyczuwalne pomidory, świeże warzywa – pieczarki, pomidory, papryka, cebula, delikatny aromat gałki muszkatołowej, ostrej papryczki i curry. Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną natką pietruszki, pasuje także rukola, lekko pikantna i orzechowa w smaku.

Zapiekankę można posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem, wierzch po upieczeniu będzie chrupiący. Taki mięsno-warzywny farsz świetnie nadaje się do przygotowania lasagne, wystarczy zamienić makaron na płaty do lasagne.

Przepis zawiera lokowanie produktu – do przygotowania mojej zapiekanki wykorzystałam passatę polskiej firmy Jamar.


SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 400 g makarony świderki, zamiennie kokardki, kolanka, makaron krótki
  • 1 cebula
  • 2 duże pieczarki
  • 3 ząbki czosnku
  • połowa ostrej papryczki
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 400 ml passaty, przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka
  • do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan
  • oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:

  • 25 g masła (niecałe 2 łyżki)
  • 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 400 ml mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotuję 2-3 minuty krócej niż na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewam oliwę. Warzywa myję, pieczarki i cebulę obieram. Kroję w kostkę wszystkie warzywa, czosnek, chili i cebulę drobno.

Na patelni podsmażam cebulę, chili i czosnek, po chwili dodaję resztę warzyw. Gdy zmiękną dodaję mięso, przyprawiam. Smażę około 10 minut mieszając. Dodaję passatę.

Przygotowanie sosu beszamelowego:

W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę, mieszam rózgą, następnie bardzo powoli wlewam (ciągle mieszając rózgą) mleko. Doprawiam do smaku.

W naczyniu do zapiekania układam warstwami: makaron, polewam lekko sosem beszamelowym i posypuję odrobiną tartego sera, układam mięsno-warzywny farsz, polewam beszamelem, i drugą warstwę tak samo, na wierzchu jest mięso posypane resztą sera. Całość dodatkowo posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

Zapiekam 10-12 minut w temp. 200 C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) aż wierzch się ładnie zarumieni.

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi na “Zapiekanka makaronowa z mięsem pod beszamelem”

  1. Zapiekankę robię już któryś raz i dopiero ocknelam się że warto w koncu dac komentarz – jest pyszna i na dwa dni.
    Dziękuję za przepis:)
    Pozdrawiam
    Ewelina

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *