Makaron ze szpinakiem i białą fasolą

Aromatyczny szpinak z dodatkiem czosnku, białej fasoli i tartego sera. Danie podane z makaronem penne, ale pasuje do niego każdy makaron, nawet tagliatelle. Szybki i smaczny obiad bez mięsa.

Składniki:

  • 150 g makaronu penne
  • 150 g szpinaku, użyłam mrożonego brykietu
  • mała cebula
  • 4 łyżki białej fasoli z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek + odrobina masła
  • tarty żółty ser, wg uznania

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kilka minut zeszklić. Dodać szpinak brykiet, doprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć aż szpinak będzie gotowy.

Wlać śmietankę, dodać fasolę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą, jeszcze chwilę dusić do połączenia składników.

Na koniec dodać odcedzony makaron i tarty ser, dobrze wymieszać, podawać od razu.

Smacznego 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.