Makowiec

Makowiec zwijany, drożdżowy, delikatny, domowy, najlepszy! Przełożony gotową masą makową z bakaliami HELIO oblany cytrynowym lukrem i udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową – cudowny świąteczny wypiek, który jedzie z nami za miasto na wigilijną kolację. Jeśli raz zrobicie, nie kupicie już nigdy! Przepis na to ciasto znalazłam tutaj, zamiast dżemu dałam masę makową i powstał cudny, drożdżowy, pięknie wyrośnięty makowiec.

Ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego można powtarzać wypiek w ciągu roku smarując je (zamiast masą makową) konfiturami, słodkim twarogiem, np. z rodzynkami (podobnie jak drożdżówki) czy wszelakimi smakowymi marmoladami, posypać kruszonką, udekorować. Smacznego!

SKŁADNIKI:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła, roztopionego
  • 80 g cukru pudru
  • 700 g własnej lub gotowej masy makowej z bakaliami, u mnie HELIO (puszka ma 850 g, więc z reszty masy można przygotować kluski z makiem)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny lub 3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Do większego kubka kruszę drożdże, dodaję łyżkę cukru i letnie mleko, mieszam dokładnie i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i wyrośnięty rozczyn, wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam je na ok. 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.

Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm smaruję lekko olejem i wykładam papierem do pieczenia, “przyklejam” do ścianek formy.

Gdy wyrośnie wyjmuję delikatnie z miski i wałkuję na stolnicy (lub blacie)podsypanej mąką. Ciasto rozwałkowuję na kształt prostokąta o bokach ok. 30 x 35 cm. Na jego środek wykładam masę makową z bakaliami (zostawiając odstępy od brzegów), zwijam od góry i dołu, następnie zwijam wzdłuż jak roladę.

Drożdżowy makowiec piekę 25 minut w temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika.

Jest pięknie wyrośnięty! Następnym razem ciasto podzielę na dwa i upiekę w dwóch keksówkach, będą niższe. Gotowy wyjmuję, studzę, dekoruję lukrem (do szklanki cukru pudru wlać sok z 1/2 cytryny lub 3 łyżki wody, wymieszać dokładnie i szybko) i obsypuję kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!

Do przepisu wykorzystałam masę makową z bakaliami Helio

 

Polecam także świąteczne keksy oraz pierniki – smacznego!

Keks czekoladowo-bananowy

Keks makowy

Keks z bakaliami i płatkami migdałów

Ciasto piernikowe

Pain d’épices

Piernik bez jajek

oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta!

2 odpowiedzi do “Makowiec”

  1. Musi być pyszniutki jak wszystkie Twoje przepisy i wypieki Aniu!😘😘 Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!😊

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.