Makowiec zwijany, drożdżowy, delikatny, domowy, najlepszy! Przełożony gotową masą makową z bakaliami HELIO oblany cytrynowym lukrem i udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową – cudowny świąteczny wypiek, który jedzie z nami za miasto na wigilijną kolację. Jeśli raz zrobicie, nie kupicie już nigdy! Przepis na to ciasto znalazłam na poprostupycha.com, zamiast dżemu dałam masę makową i powstał cudny, drożdżowy, pięknie wyrośnięty makowiec.
Ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego można powtarzać wypiek w ciągu roku smarując je (zamiast masą makową) konfiturami, słodkim twarogiem, np. z rodzynkami (podobnie jak drożdżówki) czy wszelakimi smakowymi marmoladami, posypać kruszonką, udekorować. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g masła, roztopionego
- 80 g cukru pudru
- 700 g własnej lub gotowej masy makowej z bakaliami, u mnie HELIO (puszka ma 850 g, więc z reszty masy można przygotować kluski z makiem)
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny lub 3 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Do większego kubka kruszę drożdże, dodaję łyżkę cukru i letnie mleko, mieszam dokładnie i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i wyrośnięty rozczyn, wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam je na ok. 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm smaruję lekko olejem i wykładam papierem do pieczenia, “przyklejam” do ścianek formy.
Gdy ciasto wyrośnie wyjmuję delikatnie z miski i wałkuję na stolnicy (lub blacie) podsypanej lekko mąką. Ciasto rozwałkowuję na kształt prostokąta o bokach ok. 30 x 35 cm. Na jego środek wykładam masę makową z bakaliami (zostawiając odstępy od brzegów), zwijam od góry i dołu, następnie zwijam wzdłuż jak roladę.
Drożdżowy makowiec piekę 25 minut w temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika.
Jest pięknie wyrośnięty! Następnym razem ciasto podzielę na dwa i upiekę w dwóch keksówkach, będą niższe.
Gotowy makowiec wyjmuję, studzę, dekoruję lukrem (do szklanki cukru pudru wlewam sok z 1/2 cytryny lub 3 łyżki wody, mieszam dokładnie i szybko) i obsypuję kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!
Do przepisu wykorzystałam masę makową z bakaliami Helio
Polecam także świąteczne keksy oraz pierniki – smacznego!
oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta!
Musi być pyszniutki jak wszystkie Twoje przepisy i wypieki Aniu!😘😘 Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!😊
Piękne słowa dziewczyny – dziękuję i wzajemnie 😘😘💛
Piękny :)))