Małdrzyki krakowskie

Placki z twarogu znane w kuchni małopolskiej jako małdrzyki krakowskie. Jestem ich zdecydowaną fanką! Pulchne, kształtne, podane z cukrem pudrem, konfiturą, polewą, miodem, syropem. Dzieci je uwielbiają! – zaliczam do nich moją córkę, która zajadała małdrzyki bez dodatków.

Dziś małdrzyki krakowskie w wersji mniej słodkiej, do której pasują wszelakie sosy, np. pomidorowy, serowy, gulasz warzywny lub mięsny z delikatnego białego mięsa. Dodajcie surówkę, a obiad gotowy. Do wersji na słodko wystarczy dodać cukru pudru lub cukru z wanilią, większą szczyptę cynamonu, przyprawę do piernika lub wanilię co wzbogaci dodatkowo smak placuszków.  Są świetne w tych wersjach, zakochacie się, polecam!

Zakochana po uszy w takich potrawach zapraszam na małdrzyki krakowskie – proste, smaczne, domowe, wyjątkowe placuszki z twarogu.

SKŁADNIKI: (na ok. 25 szt.)

  • 500 g białego sera, u mnie półtłusty twaróg
  • 50 g masła
  • 4 jaja
  • 4 łyżki śmietany, u mnie 18%
  • niecała szklanki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło rozpuszczam w rondelku, studzę.
  2. Mikserem ucieram ser, dodaję jajka, stopione i ostudzone masło, śmietanę, mąkę i sól, miksuję do połączenia składników. Można zrobić to także w misie blendera lub utrzeć w makutrze. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta biszkoptowego.
  3. Rozgrzewam olej i smażę partiami nieduże placuszki, na rumiano z obu stron.

Podaję na ciepło same lub z dodatkami, np. cukrem pudrem, puree z owoców, konfiturami, syropami, miodem.

Źródło: A. Stradecka, Smakołyki z mleka, sera i jaj, Biblioteka Poradnika Domowego, nr 6/98.

2 odpowiedzi do “Małdrzyki krakowskie”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.