Marchewka zasmażana

Marchewka zasmażana bez zasmażki.

Idealne zdrowe warzywo na ciepło lub na zimno, dziś jako dodatek do obiadu. Znacie ją pewnie jako dodatek do tradycyjnego niedzielnego obiadu: mielone, ziemniaki i marchewka. Pycha!

Marchewka pięknie pachnie masłem. To smaczna potrawa, do której możecie także dodać mrożony groszek.

Jeśli marchewka będzie już gotowa możecie użyć dawnej tradycyjnej zasmażki zrobionej z mąki (2 łyżki masła, łyżka mąki i łyżka wody, przesmażyć na maśle mąkę wymieszaną z wodą i dodać do marchewki), ja jednak tego nie robię.

Składniki:

  • 5 średnich marchewek
  • 6 łyżek wody
  • sól, cukier i szczypta pieprzu do smaku
  • niewielka ilość masła

Przygotowanie:

Marchewkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię na roztopione masło (lub do garnka), wlewamy wodę. Dodajemy przyprawy. Dusimy marchewkę na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Danie można odgrzewać, należy uważać tylko by się nie przypaliła.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.