Kiedy poznałam ich smak dobrze wiedziałam, że będą często gościły w mojej kuchni. I tak dodaję je prawie do każdego obiadu. Goszczą w zupach, gulaszach, bigosach, dań z makaronem czy kaszami. Nadają lekkiej ostrości, podkreślają smak każdej mojej potrawy, do której je dodam. Uwielbiamy to 😉
Dziś zamknęłam papryczkę w słoiku, dodaję do dań z makaronem, pasztetów i sałatek. Polecam! 🙂
Składniki:
- 5 papryczek chili
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- majeranek
- słodka papryka
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Z grubszych części przy ogonku wykrawamy część pestek, resztę zostawiamy. Możecie też zostawić wszystkie pestki. Zalewamy oliwką z oliwek, przyprawiamy majerankiem i papryką słodką. Po otwarciu trzymamy w lodówce do 2 tygodni.