Marynowana papryczka chili

Kiedy poznałam ich smak dobrze wiedziałam, że będą często gościły w mojej kuchni. I tak dodaję je prawie do każdego obiadu. Goszczą w zupach, gulaszach, bigosach, dań z makaronem czy kaszami. Nadają lekkiej ostrości, podkreślają smak każdej mojej potrawy, do której je dodam. Uwielbiamy to 😉

Dziś zamknęłam papryczkę w słoiku, dodaję do dań z makaronem, pasztetów i sałatek. Polecam! 🙂

Składniki:

  • 5 papryczek chili
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • majeranek
  • słodka papryka

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Z grubszych części przy ogonku wykrawamy część pestek, resztę zostawiamy. Możecie też zostawić wszystkie pestki. Zalewamy oliwką z oliwek, przyprawiamy majerankiem i papryką słodką. Po otwarciu trzymamy w lodówce do 2 tygodni.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.