PAPRYKA MARYNOWANA

Możecie zrobić słoiki jednokolorowe, np. wyłącznie z czerwoną, żółtą lub zieloną papryką albo zrobić mix: wtedy w słoikach jest wiele koloru, który przyciąga by szybko go otworzyć i smakować. Fajnie jest też otworzyć taki kolorowy słoiczek z marynowaną papryką i dodać go zimowej sałatki lub śledzia. Od razu każda sałatka nabiera kolorów i smaku oczywiście.

SKŁADNIKI:

  • 2,5 – 3 kg kolorowej papryki, ja używam zawsze czerwonej i żółtej z przewagą czerwonej (możecie użyć papryk jednego koloru, jak wolicie)
  • 8-10 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10% – jeśli lubicie ostrzejszą dodajcie 2 łyżki więcej
  • 2 łyżki soli kuchennej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego (możecie zastąpić go klasycznym białym)
  • przyprawy:
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • pieprz ziarnisty czarny lub kolorowy – “na oko”
  • ziarna gorczycy
  • opcjonalnie można dodać po 1 ząbku czosnku lub kilka piórek cebuli do każdego słoika
  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

1. Paprykę dobrze umyjcie, wydrążcie środki z pestkami, osuszcie. Każdą paprykę pokrójcie na kilka węższych słupków lub wedle uznania jeśli lubicie większe i grubsze kawałki. Możecie ją też pokroić w większą kostkę – forma pysznych papryk tak naprawdę pozostaje do woli.

2. Zagotujcie wodę z octem wymieszaną z cukrem i solą.

3. Ułóżcie papryki w słoikach. Do każdego słoika wrzućcie 3 ziarenka ziela, 3 ziarenka pieprzu, 2 liście laurowe, płaską łyżeczkę gorczycy, łyżkę oleju, zalejcie gorącą octową zalewą.

4. Dokładnie zakręćcie słoiki, przewróćcie je do góry dnem i ułóżcie na bawełnianej kuchennej ściereczce.

5. Po kilku godzinach przekręćcie je, wieczka powinny być wklęsłe, jeśli nie, lekko je ugniećcie. Odłóżcie na kilkanaście dni.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.