Marynowane pomidory

Do tego przepisu można wykorzystać całe pomidory (najlepiej potrzebny duży słój), pomidorki koktajlowe lub pokroić tak ja dziś to zrobiłam. Marynowane pomidory przygotowałam z pomidorów malinowych przekrojonych na cztery, z dodatkiem ziół i czosnku. Aromatyczne i z charakterem 😉

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • kilka ząbków czosnku, tak by w słoiku był 1-2
  • zioła: suszone oregano i bazylia

Zalewa do marynowanych pomidorów:

  • lekko ponad szklankę* octu winnego
  • ok. 4 szklanki wody
  • 1,5 łyżki cukru lub do smaku wg uznania
  • 3 łyżeczki soli lub do smaku wg uznania
  • garść gorczycy
  • kilka liści laurowych

*szklanka = 250 ml

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, kroimy na cztery. Można im uprzednio zdjąć skórki. Ułożyć w kilku słoikach razem z ząbkami czosnku, posypać ziołami.
Zalewa: wodę zagotować z octem, cukrem, solą, cukrem, gorczycą i liśćmi. Gotować ok. 5 minut.
Wlać zalewę do wyparzonych, suchych i czystych słoików, dobrze zakręcić suchym i czystym wieczkiem. W każdym słoiku powinny znaleźć się liście laurowe, gorczyca, czosnek, zioła.
Pasteryzować 10 minut lub odstawić na bok do góry dnem, przykryć kocem do momentu całkowitego wystudzenia.

Gotowe! 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.