Weekendowe ciacho dla kilka osób gotowe 😉 Maślane, niezwykle delikatne w smaku ciasto przekładane dżemem porzeczkowo-wiśniowym produkcji mojej Mamy. Jest wspaniałe w smaku! A dżem robi swoje zdecydowanie! 🙂 Możecie przełożyć je dowolnym dżemem, konfiturą czy marmoladą, ważne by miały bardziej zwięzłą konsystencję. Polecam przepis 😉
Maślane ciasto przekładane dżemem
SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 jaja
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka dżemu
- cukier puder do posypania
- papier do pieczenia lub masło do wysmarowania boków tortownicy
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieram do białości mikserem, po tym czasie dodaję mąkę z cukrem i jaja. Ucieram aż ciasto będzie gładkie i gęste.
Piekarnik nagrzewam do temp. 175 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, a boki smaruję masłem. Wykładam połowę ciasta, wyrównuję, smaruję dżemem i rozsmarowuję delikatnie drugą część ciasta, wyrównuję. Piekę ok. 45 minut.
Po upieczeniu studzę na blacie, posypuję cukrem pudrem i delikatnie wyciągam z formy. SMACZNEGO!
Fajny przepis:) Pozdrawiam ciepło!
Dziękuję i pozdrawiam 😘
mmmm świetne 🙂 lubię takie puszyste ciasta
Ja też 😉 polecam przepis.
apetycznie wygląda
Dziękuję 😘