Maślane ciasto przekładane dżemem

Weekendowe ciacho dla kilka osób gotowe 😉 Maślane, niezwykle delikatne w smaku ciasto przekładane dżemem porzeczkowo-wiśniowym produkcji mojej Mamy. Jest wspaniałe w smaku! A dżem robi swoje zdecydowanie! 🙂 Możecie przełożyć je dowolnym dżemem, konfiturą czy marmoladą, ważne by miały bardziej zwięzłą konsystencję. Polecam przepis 😉

Maślane ciasto przekładane dżemem

SKŁADNIKI:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jaja
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka dżemu
  • cukier puder do posypania
  • papier do pieczenia lub masło do wysmarowania boków tortownicy

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Masło ucieram do białości mikserem, po tym czasie dodaję mąkę z cukrem i jaja. Ucieram aż ciasto będzie gładkie i gęste.

Piekarnik nagrzewam do temp. 175 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, a boki smaruję masłem. Wykładam połowę ciasta, wyrównuję, smaruję dżemem i rozsmarowuję delikatnie drugą część ciasta, wyrównuję. Piekę ok. 45 minut.

Po upieczeniu studzę na blacie, posypuję cukrem pudrem i delikatnie wyciągam z formy. SMACZNEGO!

 

6 odpowiedzi na “Maślane ciasto przekładane dżemem”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *