Maślankowe placki ze śliwkami

Puszyste placki na maślance, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników i z rozmaitymi owocami lub bakaliami. Smakują posypane cukrem pudrem lub miodem. Placki z owocami to świetna propozycja na śniadanie na ciepło, podwieczorek lub kolację. Smakują na ciepło i zimno, także odgrzane w piekarniku i polane sosem owocowym lub dżemem. Wtedy można traktować je jako ciepły deser.

SKŁADNIKI:

  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 8 śliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder do oproszenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiam w rondelku, studzę.

Całe jajka ucieram z cukrem i szczyptą soli. Robię to przy pomocy miksera. Dodaję maślankę i wystudzone, roztopione masło, mieszam do połączenia.

Wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia.

Śliwki myję, osuszam, pozbawiam pestek i kroję w średnią kostkę, skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję do ciasta. Mieszam łyżką.

Na patelni rozgrzewam olej. Smażę placki partiami na złoto.

Odsączam na papierowym ręczniku. Posypuję cukrem pudrem.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Maślankowe placki ze śliwkami”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.