MAŚLANO-SEROWY RYŻ Z PAPRYKĄ I CUKINIĄ

Propozycja na aromatyczne warzywa z kremowym, maślanym ryżem z dodatkiem grana padano i kurkumy. Idealny obiad w tygodniu lub szybki posiłek w weekend. Na talerzu jest zdrowo, kolorowo, kusząco dzięki unoszącym się w kuchni aromatom. Polecam maślano-serowy ryż z papryką i cukinią, danie które podasz z makaronem wszelakim, natką i serem.

Maślano-serowy ryż z papryką i cukinią


SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 suszone pomidory
  • 1 cukinia
  • niecałe 3/4 szklanki ryżu
  • sól, pieprz, słodka papryka, suszona natka pietruszki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 szklanki wody
  • 60 g grana padano

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę i cukinię myję i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram i siekam drobno w kosteczkę.

W głębszej patelni rozgrzewam oliwę. Przesmażam na nich cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane drobno suszone pomidory, następnie posiekane papryki i cukinię, smażę do miękkości, przyprawiam do smaku.

W 2 szklankach osolonej wody z dodatkiem kurkumy gotuję do miękkości ryż. Często mieszam, do gotowego dodaję łyżkę masła i starty ser, mieszam. Ryż dodaję do warzyw z patelni, mieszam, podaję z natką.

Smacznego 🙂

7 odpowiedzi do “MAŚLANO-SEROWY RYŻ Z PAPRYKĄ I CUKINIĄ”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.