Kiedyś wydawało mi się to trudne i nieco czasochłonne – domowe zrobienie masła klarowanego. Okazało się łatwe, gdy pierwszy raz miałam za sobą. W skrócie – wystarczy roztopić masło, zdjąć górną i dolną warstwę (kazeinę) i gotowe!
Masło klarowane jest produktem pozbawionym kazeiny, czyli białka mleka, a więc przefiltrowany i oczyszczony z niepotrzebnych zanieczyszczeń. Na maśle klarowanym smażę kotlety, kurczaki, warzywa, odgrzewam naleśniki na słodko. Uwielbiam ten maślany niezastąpiony aromat w kuchni!
Dziś podzielę się z Wami jak klarować masło we własnej kuchni.
Potrzebujecie kostki masła. Zróbcie kroki opisane poniżej:
- wyjmij garnek lub patelnię z grubszym dnem, umieść w nim posiekaną kostkę masła i podgrzewaj na wolniutkim ogniu, masło ulega powolnemu roztopieniu,
- gdy całe masło się roztopi zauważysz na górze białą pianę (kazeinę) – delikatnie zgarnij ją łyżką, tak by nie było jej wcale,
- teraz przelej ostrożnie masło do innego naczynia, uważając by biały gęsty osad na dnie (także kazeina, substancja przez nas niechciana 😉 ) nie naruszył się,
- najlepiej masło na końcu przelać przez ściereczkę lub gazę i sitko, by było całkowicie czyste i pozbawione niepotrzebnych substancji,
- ZROBIONE GOTOWE 🙂 – z 200 g kostki masła otrzymujesz 180 g czystego masła klarowanego.
- Masła, na którym nic się nie przypali, a Twoje dania nabiorą pięknego maślanego zapachu.