Masło klarowane (ghee) – jak zrobić?

Kiedyś wydawało mi się to trudne i nieco czasochłonne – domowe zrobienie masła klarowanego. Okazało się łatwe, gdy pierwszy raz miałam za sobą. W skrócie – wystarczy roztopić masło, zdjąć górną i dolną warstwę (kazeinę) i gotowe!

Masło klarowane jest produktem pozbawionym kazeiny, czyli białka mleka, a więc przefiltrowany i oczyszczony z niepotrzebnych zanieczyszczeń. Na maśle klarowanym smażę kotlety, kurczaki, warzywa, odgrzewam naleśniki na słodko. Uwielbiam ten maślany niezastąpiony aromat w kuchni!

Dziś podzielę się z Wami jak klarować masło we własnej kuchni.

Potrzebujecie kostki masła. Zróbcie kroki opisane poniżej:

  1. wyjmij garnek lub patelnię z grubszym dnem, umieść w nim posiekaną kostkę masła i podgrzewaj na wolniutkim ogniu, masło ulega powolnemu roztopieniu,
  2. gdy całe masło się roztopi zauważysz na górze białą pianę (kazeinę) – delikatnie zgarnij ją łyżką, tak by nie było jej wcale,
  3. teraz przelej ostrożnie masło do innego naczynia, uważając by biały gęsty osad na dnie (także kazeina, substancja przez nas niechciana 😉 ) nie naruszył się,
  4. najlepiej masło na końcu przelać przez ściereczkę lub gazę i sitko, by było całkowicie czyste i pozbawione niepotrzebnych substancji,
  5. ZROBIONE GOTOWE 🙂 – z 200 g kostki masła otrzymujesz 180 g czystego masła klarowanego.
  6. Masła, na którym nic się nie przypali, a Twoje dania nabiorą pięknego maślanego zapachu.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.