Masło czosnkowe z dodatkiem ulubionych ziół to świetny dodatek do pieczonych mięs, pieczonych ziemniaków (np. w mundurkach, sezonowo młodych), bagietki, dań z grilla, aromatycznych grzanek podanych, np. do zupy. Sprawdzony i prosty przepis. W opisie kilka ciekawych porad. Tylko 3 składniki. Masło ziołowo-czosnkowe przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, z dodatkiem ulubionych ziół, świeżych lub suszonych.
Masło ziołowo-czosnkowe
SKŁADNIKI:
- 100 g masła
- 1 łyżka posiekanych ziół, np. kolendry, koperku, natki, lubczyku
- 2 nieduże ząbki czosnku – 5 g
- szczypta soli
Uwagi do przepisu:
Jeśli lubicie bardziej wyrazisty smak czosnku, dodajcie 2-3 ząbki czosnku więcej.
Możecie przygotować masło ziołowe, zrezygnujcie wtedy z czosnku – dajcie 2 łyżki ulubionych, posiekanych ziół, najlepiej świeżych, np. natkę z lubczykiem lub koperek z kolendrą. Świetne w smaku będzie także masełko z dodatkiem posiekanej, świeżej mięty.
Masło ziołowo-czosnkowe smakować będzie także z suszonymi ziołami i szczyptą zmielonego kolorowego pieprzu. Kto lubi może dodać większą szczyptę posiekanej ostrej papryczki.
Masełko możecie utrzeć w miseczce i tak zostawić lub – jak ja – zawinąć w folię spożywczą, uformować wałek lub kulkę, schłodzić i kroić dowolnie przed podaniem, np. w kostkę lub plastry.
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
Miękkie masło ucieram z czosnkiem, dodaję szczyptę soli oraz łyżkę posiekanych ziół, mieszam do połączenia.
Na blacie rozwijam folię spożywczą, nakładam łyżką porcje masła ziołowo-czosnkowego, zawijam dokładnie, formuję roladę lub kulę i schładzam w lodówce. Przed podaniem kroję w plastry lub kawałeczki.
Smacznego 😉
Masło ziołowo-czosnkowe smakuje świetnie z młodymi ziemniakami w mundurkach – pieczonych lub gotowanych oraz dodatkiem ogórków małosolnych lub kiszonej kapusty. Pyszny obiad wege gotowy!
Świetny pomysł na masełko jako dodatek do dań
Polecam 🙂👍
Fajne i proste. Do mięska z grilla w sam raz ! 😉
Smacznego 🙂👍