MASŁO ZIOŁOWO-CZOSNKOWE

Masło czosnkowe z dodatkiem ulubionych ziół to świetny dodatek do pieczonych mięs, pieczonych ziemniaków (np. w mundurkach, sezonowo młodych), bagietki, dań z grilla, aromatycznych grzanek podanych, np. do zupy. Sprawdzony i prosty przepis. W opisie kilka ciekawych porad. Tylko 3 składniki. Masło ziołowo-czosnkowe przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, z dodatkiem ulubionych ziół, świeżych lub suszonych.

Masło ziołowo-czosnkowe


SKŁADNIKI:

  • 100 g masła
  • 1 łyżka posiekanych ziół, np. kolendry, koperku, natki, lubczyku
  • 2 nieduże ząbki czosnku – 5 g
  • szczypta soli

Uwagi do przepisu:

Jeśli lubicie bardziej wyrazisty smak czosnku, dodajcie 2-3 ząbki czosnku więcej.

Możecie przygotować masło ziołowe, zrezygnujcie wtedy z czosnku – dajcie 2 łyżki ulubionych, posiekanych ziół, najlepiej świeżych, np. natkę z lubczykiem lub koperek z kolendrą. Świetne w smaku będzie także masełko z dodatkiem posiekanej, świeżej mięty.

Masło ziołowo-czosnkowe smakować będzie także z suszonymi ziołami i szczyptą zmielonego kolorowego pieprzu. Kto lubi może dodać większą szczyptę posiekanej ostrej papryczki.

Masełko możecie utrzeć w miseczce i tak zostawić lub – jak ja – zawinąć w folię spożywczą, uformować wałek lub kulkę, schłodzić i kroić dowolnie przed podaniem, np. w kostkę lub plastry.


PRZYGOTOWANIE:

Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
Miękkie masło ucieram z czosnkiem, dodaję szczyptę soli oraz łyżkę posiekanych ziół, mieszam do połączenia.

Na blacie rozwijam folię spożywczą, nakładam łyżką porcje masła ziołowo-czosnkowego, zawijam dokładnie, formuję roladę lub kulę i schładzam w lodówce. Przed podaniem kroję w plastry lub kawałeczki.

Smacznego 😉

Masło ziołowo-czosnkowe smakuje świetnie z młodymi ziemniakami w mundurkach – pieczonych lub gotowanych oraz dodatkiem ogórków małosolnych lub kiszonej kapusty. Pyszny obiad wege gotowy!

4 odpowiedzi do “MASŁO ZIOŁOWO-CZOSNKOWE”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.