MAZUREK BAKALIOWY

Mazurek na pysznym, domowym kruchym cieście udekorowany bakaliami wszelakimi, słodki i pyszny to niezwykle apetyczny widok na wielkanocnym stole. Z mazurkiem można pobudzić kulinarną fantazję – posmarować dowolną słodką masą, np. kajmakową lub advokat, polewą z jasnej lub ciemnej czekolady, powidłami, konfiturami, dżemami wszelakimi, udekorować ulubionymi, kolorowymi, posiekanymi bakaliami lub owocami. Mazurek bakaliowy jest z nami co roku, to jeden ze sprawdzonych przepisów na kruche ciasto i formę podania, więc zapraszam i polecam.

Mazurek bakaliowy


SKŁADNIKI:

  • 170 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki (jest drobno mielona, szybko połączy się z ciastem)
  • 150 g zimnego masła, prosto z lodówki
  • 1 średnie jajko
  • 45 g cukru drobnego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • 2 łyżki masy krówkowej lub kajmakowej HELIO
  • 2 posiekane figi suszone HELIO
  • 2 posiekane daktyle HELIO
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych HELIO
  • 3 posiekane orzechy włoskie
  • opcja: 1 – 2 łyżeczki suszonej żurawiny

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam łyżką przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodaję posiekane zimne masło (prosto z lodówki). Ciasto siekam nożem, by go nie ogrzać, następnie szybko zagniatam ciasto dłońmi, wbijam całe jajko. Najpierw powstaje kruszonka, jednak za chwilę ciasto połączy się. Przy kruchym cieście czynności z wyrabianiem ciasta rękoma powinny być  szybkie.

Z ciasta tworzę kulę i zawijam je w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 45 minut.

Po tym czasie blaszkę wykładam papierem do pieczenia (najpierw delikatnie go gniotę i lekko moczę pod bieżącą wodą, dzięki temu papier mięknie i po rozłożeniu ładnie wypełnia formę), a ciasto rwę na kawałki i wykładam nim formę. Na końcu dobrze ugniatam wyrównując, widelcem tworzę na brzegach wzór (opcja) i nakłuwam ciasto widelcem. Wkładam na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C (grzanie góra/dół, bez termoobiegu). Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 35 minut, na ładny złoty kolor.

Dekoracja

Mazurka po upieczeniu od razu można wyjąć z piekarnika. Studzę go na blacie.

Całkowicie wystudzonego mazurka smaruję dwoma łyżkami masy krówkowej lub kajmakowej (brzegi zostawiam), posypuję równomiernie wiórkami kokosowymi i dekoruję dowolnie posiekanymi bakaliami HELIO.


Mazurek bakaliowy gotowy i kolorowy poleca się na wielkanocny stół.

Zasmakuj Kuchni

Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

Smacznych i udanych Świąt Wielkanocy 😉Smacznego 😉

10 odpowiedzi na “MAZUREK BAKALIOWY”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *