Mazurek na pysznym, domowym kruchym cieście udekorowany bakaliami wszelakimi, słodki i pyszny to niezwykle apetyczny widok na wielkanocnym stole. Z mazurkiem można pobudzić kulinarną fantazję – posmarować dowolną słodką masą, np. kajmakową lub advokat, polewą z jasnej lub ciemnej czekolady, powidłami, konfiturami, dżemami wszelakimi, udekorować ulubionymi, kolorowymi, posiekanymi bakaliami lub owocami. Mazurek bakaliowy jest z nami co roku, to jeden ze sprawdzonych przepisów na kruche ciasto i formę podania, więc zapraszam i polecam.
Mazurek bakaliowy
SKŁADNIKI:
- 170 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki (jest drobno mielona, szybko połączy się z ciastem)
- 150 g zimnego masła, prosto z lodówki
- 1 średnie jajko
- 45 g cukru drobnego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do dekoracji:
- 2 łyżki masy krówkowej lub kajmakowej HELIO
- 2 posiekane figi suszone HELIO
- 2 posiekane daktyle HELIO
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka płatków migdałowych HELIO
- 3 posiekane orzechy włoskie
- opcja: 1 – 2 łyżeczki suszonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam łyżką przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodaję posiekane zimne masło (prosto z lodówki). Ciasto siekam nożem, by go nie ogrzać, następnie szybko zagniatam ciasto dłońmi, wbijam całe jajko. Najpierw powstaje kruszonka, jednak za chwilę ciasto połączy się. Przy kruchym cieście czynności z wyrabianiem ciasta rękoma powinny być szybkie.
Z ciasta tworzę kulę i zawijam je w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 45 minut.
Po tym czasie blaszkę wykładam papierem do pieczenia (najpierw delikatnie go gniotę i lekko moczę pod bieżącą wodą, dzięki temu papier mięknie i po rozłożeniu ładnie wypełnia formę), a ciasto rwę na kawałki i wykładam nim formę. Na końcu dobrze ugniatam wyrównując, widelcem tworzę na brzegach wzór (opcja) i nakłuwam ciasto widelcem. Wkładam na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C (grzanie góra/dół, bez termoobiegu). Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 35 minut, na ładny złoty kolor.
Dekoracja
Mazurka po upieczeniu od razu można wyjąć z piekarnika. Studzę go na blacie.
Całkowicie wystudzonego mazurka smaruję dwoma łyżkami masy krówkowej lub kajmakowej (brzegi zostawiam), posypuję równomiernie wiórkami kokosowymi i dekoruję dowolnie posiekanymi bakaliami HELIO.
Mazurek bakaliowy gotowy i kolorowy poleca się na wielkanocny stół.
Zasmakuj Kuchni
Mazurek bakaliowy
Mazurek bakaliowy
Smacznych i udanych Świąt Wielkanocy 😉Smacznego 😉
Fantastycznie wygląda!
Wesołych świąt Wielkanocnych 😊
Elzbieta
Dziękuję, wzajemnie 😊
Na taki przepis czekałam 👍
🙂👍
Apetycznie :)))
Dziękuję 🙂😉
Wspaniale wyglada;)))
Dziękuję 🙂👍
Takiego przepisu szukałam ;)))
Cieszę się 👍 smacznego 🙂