MAZUREK PARYSKI

Mazurek Wielkanocny powinien charakteryzować się pięknymi ozdobami – to wręcz dzieło artystyczne! Do przyzdabiania ciasta nadają się różne bakalie, migdały, orzechy, suszone owoce, kandyzowane owoce. Zazwyczaj smarujemy wierzch gotowego ciasta czekoladą, polewą lub kajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle.

Mazurek przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, może być przekładane warstwą kolejnego ciasta, np. ciastem maślanym (ja taki Wam dziś zaprezentuję). Można przygotować go także z ciasta piaskowego (połączenie obu mąk: pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1). Istnieją także wersje mega szybkie w przygotowaniu: przekładane wafle, najczęściej smarowane marmoladą, czekoladą, kajmakiem, nawet budyniem. Mazurek może być kwadratowy, prostokątny, okrągły, w każdej wersji prezentuje się wspaniale.

Ile wersji, tyle smaków, Wielkanoc jedna:) I choć Mazurek jest typowo Wielkanocnym deserem – mogłabym go przygotowywać w różnych wersjach na inne okazje, nie tylko na Wielkanoc – jest taki prosty w przygotowaniu, a prezentacja – jak tylko poniesie nas kulinarna fantazja!

SKŁADNIKI:

  • na ciasto kruche:
  • 110 g mąki pszennej + 1 łyżeczka
  • 70 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka lub śmietany
  • na ciasto maślane:
  • 60 g mąki pszennej
  • 45 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jaja
  • dodatkowo:
  • marmolada wieloowocowa 260 g – użyłam firmy Jamar
  • 1/2 puszki kajmaku  – użyłam o smaku kakaowym
  • do dekoracji: migdały, nerkowce, kandyzowana skórka pomarańczy, żurawina
  • na wysmarowanie blachy: masło i bułka tarta

Przygotowanie ciasta kruchego:

  • Mąkę z masłem siekam nożem, dodaję cukier puder, jajko i mleko (lub śmietanę), wszystko razem mieszam. Odstawiam na 30 minut do lodówki.
  • Z zimnego ciasta formuję placek i wykładam nim formę uprzednio posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
  • Taki placek smaruję równomiernie marmoladą.

Przygotowanie ciasta maślanego:

  • Masło ucieram z cukrem, dodaję 2 jaja, a na końcu wsypuję mąkę, całość dobrze mieszam.
  • To ciasto wykładam na ciasto kruche posmarowane marmoladą.
  • Mazurek piekę 15 – 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Piekę go na środkowej półce piekarnika.

Wystudzony smaruję kajmakiem i dekoruję bakaliami. Smacznego 🙂


Źródło: mPorady.pl, Mazurek Paryski.

3 odpowiedzi do “MAZUREK PARYSKI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.