Mazurek wielkanocny kajmakowy

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z masą kajmakową udekorowany kandyzowanymi owocami i bakaliami od HELIO.

Kruche ciasto, słodka masa i mnóstwo bakalii, m.in.: kandyzowana marchew, ananas, daktyle, dodatkowo płatki migdałowe. Pyszny, delikatny, słodki – idealny na wielkanocny stół do kawy!

Mazurek wielkanocny kajmakowy

Zasmakuj Kuchni

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do dekoracji: 150 g masy kajmakowej HELIO, kandyzowane owoce i bakalie oraz płatki migdałowe HELIO

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypuję cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekane zimne masło i ugniatam szybko rękoma, powstaje coś na kształt kruszonki. Dodaję żółtko, szybko wyrabiam w kulę, na początku nie jest to łatwe.

Miskę przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 20 x 25 cm wykładam papierem do pieczenia.

Wyjmuję ciasto, kruszę je na kawałki i wykładam nim dobrze formę, wyrównuję. Widelcem robię wzorek na brzegach, całe ciasto nakłuwam widelcem. Wstawiam formę z ciastem na 20 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Wstawiam ciasto na 20 – 23 minut na środkową półkę piekarnika.

Po upieczeniu wyjmuję, studzę.

W tym czasie masę kajmakową podgrzewam lekko w garnuszku, dzięki czemu łatwiej się rozprowadzi, mieszam kuchenną trzepaczką.

Lekko przestudzoną masą smaruję ciasto, zostawiając brzegi. Dekoruję dowolnie bakaliami.

Smacznego 😉

Do przepisu na mazurek wielkanocny kajmakowy wykorzystałam masę kajmakową, mieszankę keksową oraz płatki migdałowe HELIO.

 

 

 

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi stąd.

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.