Mazurek

Mazurek z czekoladą i bakaliami to prosta propozycja na wielkanocny deser. Mazurek na kruchym cieście z domową, szybką polewą czekoladową, ozdobiony bakaliami jest niezwykle pyszny i prosty w przygotowaniu. Możesz go dowolnie dekorować, i to jest najlepsze zadanie dla małych pomocników w domu. Zanim zaczniesz szykować mazurek wielkanocny przeczytaj najpierw cały wpis, ponieważ opowiadam w nim o wielu zamiennikach i radach.

Mazurek


SKŁADNIKI:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g drobnego cukru
  • 1 żółtko

SKŁADNIKI NA WIERZCH:

  • ½ szklanki śmietanki 30 %
  • 190 g czekolady gorzkiej, deserowej lub pół na pół
  • bakalie do dekoracji: 1 suszona morela, rodzynki i płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE:

150 g mąki pszennej (niecała szklanka o pojemności 250 ml) wsyp do miski, dodaj cukier oraz posiekane masło (wyjęte prosto z lodówki) oraz 1 żółtko. Posiekaj składniki nożem, następnie szybko wyrób gładkie ciasto. Na początku będzie przypominało kruszonkę, jednak po chwili połączy się w całość.

Porada. Cukier drobny możesz zastąpić cukrem pudrem. Możesz go dać 50 g, czyli o 10 g więcej. Dzięki dodaniu cukru pudru ciasto będzie gładsze.

Z ciasta tworzę kulę i owijam je w folię spożywczą. Odkładam na 30 minut do lodówki.

W tym czasie szykuję formę o średnicy 20-22 cm. Smaruję ją masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przyklei i będzie trzymał). Możesz także przygotować prostokątną, niedużą foremkę.

Formę wykładam ciastem. Rwę je na kawałki i wylepiam foremkę, delikatnie nakłuwam widelcem powierzchnię ciasta, a wokół ciasta tworzę ozdobny wzorek (także widelcem). Ważne jest, by ciasto było równomiernej grubości, inaczej np. cieńsze brzegi przypalą się.

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Wstawiam je na środkową półkę piekarnika i piękę 10 minut. Wyjmuję i studzę.

Przygotowuję polewę. Do garnuszka wlewam śmietankę, mocno podgrzewam (prawie do wrzenia), dodaję połamaną na małe kawałki czekoladę.

Mieszam rózgą kuchenną i na małej mocy palnika kontroluję rozpuszczenie czekolady. Gdy czekolaa całkowicie się rozpuści, garnuszek zdejmuję z palnika.

Upieczony i złocisty mazurek wyjmuję z piekarnika i studzę na blacie kuchennym. Dekoruję polewą czekoladową (zostawiając wolne brzegi) i układam dowolnie bakalie.

Porada. Możesz przygotować z lukru cienkie paseczki i wykonać bazie, kwiatuszki z orzechów i suszonej żurawiny. Zamiast czekolady możesz użyć masy kajmakowej.

Smacznego.

5 odpowiedzi na “Mazurek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *