Mięsny sos z oliwkami (do makaronu, kasz i ryżu)

Dziś uniwersalny mięsny sos z zielonymi oliwkami z passatą do wszelakich makaronów, kasz czy ryżu. Taki sos może za każdym razem smakować inaczej, wystarczą inne proporcje dodatków, warzywa, zioła.

Polecam na obiad mój wypróbowany, domowy, prosty, szybki i super smaczny mięsny sos z oliwkami! 🙂

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g (po odsączeniu) zielonych oliwek
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie: mała posiekana chili
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • połowa szklanki wody
  • oliwa
  • sól, pieprz, lubczyk, majeranek, bazylia, papryka słodka i ostra do smaku
  • łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażam mięso, gdy zjaśnieje dodaję poszatkowaną drobno cebulę i czosnek. Przesmażam kilka minut. Dodaję przecier i koncentrat oraz wodę, oliwki, przyprawiam, smażę kilka minut, smakuję.

Podaję dziś z makaronem spaghetti, SMACZNEGO 🙂 Dekoruję serem i natką. PYCHA!:)

 

4 odpowiedzi do “Mięsny sos z oliwkami (do makaronu, kasz i ryżu)”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.