Dziś uniwersalny mięsny sos z zielonymi oliwkami z passatą do wszelakich makaronów, kasz czy ryżu. Taki sos może za każdym razem smakować inaczej, wystarczą inne proporcje dodatków, warzywa, zioła.
Polecam na obiad mój wypróbowany, domowy, prosty, szybki i super smaczny mięsny sos z oliwkami! 🙂
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 70 g (po odsączeniu) zielonych oliwek
- 500 g przecieru pomidorowego
- opcjonalnie: mała posiekana chili
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- połowa szklanki wody
- oliwa
- sól, pieprz, lubczyk, majeranek, bazylia, papryka słodka i ostra do smaku
- łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażam mięso, gdy zjaśnieje dodaję poszatkowaną drobno cebulę i czosnek. Przesmażam kilka minut. Dodaję przecier i koncentrat oraz wodę, oliwki, przyprawiam, smażę kilka minut, smakuję.
Podaję dziś z makaronem spaghetti, SMACZNEGO 🙂 Dekoruję serem i natką. PYCHA!:)
Super sosik. W sam raz do makaronu😉😉
Sos jest mniam, mniam, pycha 🙂
Moje smaki!
Ja dodaję tez kapary;) polecam
Och kapary, kapary! Znam, jadam, polecam – świetna kompozycja z pomidorami i oliwkami! 😋