Mięso pieczone z gorczycą

Schab uwielbiam pieczony “na szaro”, jak również w wędlinie: polędwica sopocka czy polędwica łososiowa.

Jeśli chodzi o pieczenie… Zazwyczaj schab łatwo przesuszyć, potem przy krojeniu rozpada się. Choć wiem, że nie wygląd a smak się liczy, ale… je się też oczami.

Aby nasz schabik był soczysty, chrupiący z zewnątrz i nie rozpadał się przy krojeniu mam na to jeden sposób, a wykonuje się go w trzech krokach. Pierwszy to taki, że umyty schab powinien leżeć całą noc w marynacie (z octu winnego, oleju i przypraw), drugi – zamarynowany schab przed włożeniem do piekarnika obsmażam na dobrze rozgrzanym oleju (wszystkie boki), dzięki temu mięso dobrze zamknie się w sobie i będzie soczyste. Smażymy krótko aż mięso zbieleje, pamiętając – z każdej strony, boki również. Trzeci krok – pieczemy pierwsze 15 minut bez przykrycia, polewając powstałym sosem i wcześniej przygotowaną marynatą, w której schab leżał całą noc. Potem przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy, ostatnie 15 minut zdejmujemy folię i rumienimy górę. Mi zawsze wychodzi pyszny, mam nadzieję że Wam również. Pamiętajcie o podlewaniu go sosem (jak z kaczką podczas pieczenia).

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości lub łopatki wieprzowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • majeranek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • ziarenka gorczycy i kolorowego pieprzu
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

W zależności jaki kawałek mięsa wybraliśmy postępujemy podobnie.

Myjemy mięso, marynujemy w oleju wymieszanym z octem winnym, przyprawiamy czosnkiem, papryką, solą, pieprzem i majerankiem. Układamy także na nim cienkie krążki cebuli. Masujemy dobrze nasze mięso, wcieramy przyprawy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc (najlepiej na 12h).

Po tym czasie wyjmujemy mięso, obsmażamy na gorącym oleju z każdej strony. Nagrzewamy piekarnik do 180C (bez termoobiegu), wkładamy schab/łopatkę. Po 15 minutach pieczenia i podlewania co jakiś czas sosem, przykrywamy folią aluminiową. Około 20-25 minut przed końcem układamy na schabie ziarenka gorczycy i kolorowego pieprzu. Całość pieczemy około 50-60 minut. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika i jego temperatury.

Podajemy z pajdą chleba, chrzanem lub ćwikłą – smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.