Mięso mielone z indyka z papryką i pieczarkami w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym podane z ryżem, no pycha obiad jak nic! Powiem Wam szczerze, że mięso mielone z indyka uwielbiam, pod każdą postacią, czy podane jako kotlety, gołąbki czy składnik sosu, najczęściej pomidorowego lub pieczarkowego. Szybko się przygotowuje, można fantazjować i szaleć. Dziś danie z mięsa mielonego i sosu pomidorowego z dodatkiem ajwaru się kłania!
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 żółta papryka posiekana w kostkę
- 3 pieczarki posiekane w kostkę
- 1 cebula posiekana w kostkę
- przyprawy suszone: czosnek, sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka, większa szczypta vegety natur
- 500 g pomidorów z puszki (krojonych)
- 3 spore łyżki ajwaru
- do podania ryż, u mnie około 1/2 do 3/4 szklanki suchego
- oliwa
- świeża natka pietruszki posiekana oraz tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Na niewielkiej ilości oliwy przesmażam posiekaną cebulę wraz z papryką. Gdy cebula się zeszkli a papryka lekko zmięknie dodaję posiekane pieczarki. Mieszam, dodaję mięso, przyprawiam. Gdy mięso się kilka chwil przesmaży i zmieni kolor wlewam pomidory z puszki oraz pastę ajwar. Jeśli nie macie możecie ją pominąć. Mieszam, smażę, w razie potrzeby przyprawiam do smaku.
W tym czasie ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości, na koniec wsypuję go do dania z patelni, mieszam. Podaje danie od razu, dekoruję natką i parmezanem.
SMACZNEGO 😉
Cudowne danie! 🙂
Pyszne danie mięsne:) muszę przygotować w domu 🙂
Polecam 😉