Mięso z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym z ryżem

Mięso mielone z indyka z papryką i pieczarkami w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym podane z ryżem, no pycha obiad jak nic! Powiem Wam szczerze, że mięso mielone z indyka uwielbiam, pod każdą postacią, czy podane jako kotlety, gołąbki czy składnik sosu, najczęściej pomidorowego lub pieczarkowego. Szybko się przygotowuje, można fantazjować i szaleć. Dziś danie z mięsa mielonego i sosu pomidorowego z dodatkiem ajwaru się kłania!

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 żółta papryka posiekana w kostkę
  • 3 pieczarki posiekane w kostkę
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • przyprawy suszone: czosnek, sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka, większa szczypta vegety natur
  • 500 g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 3 spore łyżki ajwaru
  • do podania ryż, u mnie około 1/2 do 3/4 szklanki suchego
  • oliwa
  • świeża natka pietruszki posiekana oraz tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Na niewielkiej ilości oliwy przesmażam posiekaną cebulę wraz z papryką. Gdy cebula się zeszkli a papryka lekko zmięknie dodaję posiekane pieczarki. Mieszam, dodaję mięso, przyprawiam. Gdy mięso się kilka chwil przesmaży i zmieni kolor wlewam pomidory z puszki oraz pastę ajwar. Jeśli nie macie możecie ją pominąć. Mieszam, smażę, w razie potrzeby przyprawiam do smaku.

W tym czasie ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości, na koniec wsypuję go do dania z patelni, mieszam. Podaje danie od razu, dekoruję natką i parmezanem.

SMACZNEGO 😉

3 odpowiedzi do “Mięso z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym z ryżem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.