Pyzy serowe ze szczypiorem i bazylią

Obiad, na który zawsze w rodzinnym domu czekałam z niecierpliwością 🙂 – pyzy z serem. Przygotowuję je z dwoma rodzajami farszów (takie pamiętam z dzieciństwa). Farsz serowy wytrawny – ze szczypiorem, cebulką i dużą ilością pieprzu. Drugi słodki – twaróg z cukrem i żółtkami.

Okraszam je cebulką i boczkiem lub ulubioną wędliną. Smakują także z samym masełkiem lekko podsmażone.

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg
  • półtłusty twaróg 250 g
  • żółtko 1
  • całe jajko 1
  • cebula 2
  • świeży szczypior pęczek
  • świeża bazylia garść
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cienkie plastry boczku 3
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i stawiamy jeszcze na chwilę na ogień do odparowania wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Przez ten czas wyrabiamy farsz: w misce mieszamy ser, drobno posiekaną cebulę, szczypiorek z bazylią, żółtko, sól i pieprz.
  3. Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy obie mąki, całe jajko, dokładnie mieszamy.
  4. Podsypujemy blat mąką i wyrabiamy rulony, które dzielimy na mniejsze części – tak, by powstały z nich kule wielkości mniejszej pięści. Wkładamy w środek łyżkę serowego farszu i zawijamy kulę.
  5. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.
  6. Polewamy podsmażoną na oleju cebulką z boczkiem bądź klarowanym masłem. Smacznego! 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.