Mini serniczki na biszkoptach

Polecam mini serniczki na biszkoptach. Przepis powstał w mojej głowie, gdy miałam twaróg z kończącą się datą a goście niespodziewanie odwołali wizytę (miał być sernik wiedeński). No cóż.. wymyśliłam mini serniczki, po które sięgaliśmy cały dzień, wieczór aż zniknęły zostawiając po sobie dobre wrażenie i smak.

Myślałam, że ten przepis się nie uda, a serniczki mimo tego, że troszkę ciężko mi się wyjmowało z foremek (bo były ciepłe i lekko się rozwalały) nam to nie przeszkadzało, a przepis zapisałam do powtórnego zrobienia, to już coś! Udało się, to i życzę smacznego, zapraszając do pieczenia:)

Mini serniczki na biszkoptach, szybkie mieszanie w misce, pieczenie i gotowe – zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego na sernik
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy – proszek
  • kilka biszkoptów

Przygotowanie:

W misce mieszam wszystkie składniki mikserem do połączenia.

W foremkach na muffinki lub papierowych wysmarowanych tłuszczem układam po 1 biszkopcie, na niego trochę masy serowej., wyrównuję łyżką.

Piekę w temp. 150 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez około godzinę.

Wyjmuję, dobrze studzę (by było można delikatnie wyjąć serniczki bez rozwalenia się) i zajadamy.

Moja uwaga: moje serniczki opadły, bo od razu wyjęłam je po upieczeniu z piekarnika, nam to absolutnie nie przeszkadzało, ale warto zostawić je do całkowitego wystudzenia w piekarniku lub piec mając pod spodem naczynie z wodą.

Smacznego! 🙂

Jedna odpowiedź do “Mini serniczki na biszkoptach”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.