Mizeria

Klasyk nad klasykami, uwielbiam, podaję i smakuję często! Znam wersję z rodzinnego domu z dodatkiem octu, bardzo wytrawnie, jednak z octu w swoim domu rezygnuję kiedy mogę.

U mnie mizeria, klasyczna ze śmietaną, domowa, lekko doprawiona, gdzie sól i pieprz przełamuje delikatny cukier puder. Dla mnie zrównoważona wersja, najlepsza.

Podaję do dań z ziemniaków i mięs, pieczonych, smażonych, duszonych. Wspaniała domowa mizeria, jeden z najlepszych dodatków do obiadu.

Składniki:

  • 2 ogórki węże
  • kubek, 200 ml śmietany 18%, lżejsza wersja na jogurcie
  • sól, pieprz
  • większa szczypta cukru pudru do smaku, zamiennie miód, syrop klonowy, syrop z agawy
  • świeżo skrojony koper

Przygotowanie:

Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce. W misce łączę odsączone lekko ogórki i resztę składników, mieszam, doprawiam do smaku wedle uznania. Moja mizeria gotowa! Przetrzymuję w lodówce, podaję dodatkowo oprószając lekko koperkiem 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.