Mizeria

Tradycyjna mizeria, którą wykonasz w kilka chwil. Tę znaną każdemu surówkę ze świeżego ogórka podaję do obiadów mięsnych, np. sznycli z kurczaka, pieczonego kurczaka, gulaszy, kotletów mielonych, schabowych.. Mizerię przygotowuję na kilka sposobów: z jogurtem naturalnym (lżejsza wersja niż ze śmietaną), kwaśną śmietaną 18%, w połączeniu z jogurtem i śmietaną, z dodatkiem szczypiorku, koperku. To zdecydowanie najszybsza i jedna z najlepszych domowych surówek do obiadu. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na mizerię.

Mizeria


SKŁADNIKI:

  • 6 ogórków gruntowych bądź 2 długie ogórki “węże”
  • 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18 %
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 lekko czubata łyżeczka cukru pudru
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki myję, obieram, ścieram na tarce o specjalnych oczkach. Możesz je także cienko pokroić w plastry. Ogórków nie trzeba obierać, wystarczy je dokładnie wyszorować.

Obrane i pokrojone ogórki układam w misce, solę i odstawiam na 5 minut. Po tym czasie ogórki puszczą wodę, którą odlewam. Dalej łączę ze sobą wszystkie składniki: dodaję jogurt (lub śmietanę), 3 łyżki soku z cytryny, wsypuję 1 lekko czubatą łyżeczkę cukru pudru, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaję 1 łyżeczkę posiekanego świeżego koperku. Możesz dodać także posiekany szczypiorek. Mizeria będzie miała jeszcze lepszy smak.

Porada. Do tradycyjnej mizerii dodaj ½ pokrojonej w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz garść posiekanego szczypiorku. Będzie pysznie 😉

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Mizeria”

  1. Mizeria to coniedzielny gość w moim domu, w szczególności kiedy robię na obiad schabowy. Ja swoją robię z kwaśną śmietaną, octem i dodaje trochę soli i pieprzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.