Młoda kapusta z marchewką i cukinią

Młoda kapusta niewątpliwie kojarzy mi się z letnim powietrzem;)

W moim rodzinnym domu młoda kapusta występowała w formie bezmięsnej z dużą ilością świeżo posiekanego kopru (z ogródka;) Raz z dodatkiem przecieru pomidorowego (nazywałam ją wersją pomidorową) raz nie, ale zawsze podawana z młodymi tłuczonymi ziemniakami i koprem.

Młodą kapustę gotuję kilka razy w roku, na różne sposoby, dziś z cukinią i marchewką, także z dużą ilością kopru. Bo jakże by inaczej:)

Kapustę podaję z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pieczonym lub smażonym drobiem, dziś z roladkami z kurczaka. Wersja młoda kapusta plus młode tłuczone ziemniaki w skórkach lub bez też się kłania 😊

Przepis na duży gar, na kilka dni, można także zawekować lub zamrozić, smacznego😊

Składniki:

  • 3 młode kapusty
  • 2 cukinie
  • 3 marchwie
  • 2 duże cebule
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 6 szklanek bulionu warzywnego (użyłam z gotowania warzyw na sałatkę jarzynową) lub wody
  • sól, pieprz do smaku
  • większa łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
  • świeży duży pęczek kopru

Przygotowanie:

Z kapusty odrywam wierzchnie liście, wrzucam na wrzącą wodę na kilka minut, wyjmuję cedzakiem, studzę.

Każdą główkę kroję na cztery i siekam drobno nożem.

Tak przygotowaną kapustę układam w głębszym większym garnku, zalewam bulionem lub wodą, dodaję liście i ziarenka ziela, gotuję do miękkości kapusty, jakieś 30-40 minut na wolnym ogniu.

W międzyczasie rozgrzewam na patelni łyżkę klarowanego masła. Cukinię myję i kroję w drobną kosteczkę, podobnie postępuję z cebulą.

Marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystko przesmażam na gorącym tłuszczu, po czym dodaję do kapusty, mieszam. Przyprawiam do smaku, na koniec dodaję posiekany koper.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.