Młoda kapusta z fasolą, zasmażanymi pomidorkami i pieczarkami

Dziś przedstawię Wam ciekawy pomysł na urozmaicenie młodej kapusty. Jak dla mnie zawsze pachnie wiosną i dużą ilością świeżego kopru. Pycha!

Czasem, gdy zabieramy się do robienia grilla, gdzie króluje grillowana karkówka, chrupiący boczek i kurczak uwzględniamy w menu także młodą kapustę. Jest świetnym dodatkiem do takich pikantnych grillowanych potraw.

Aby była jeszcze bardziej ciekawa w smaku dodałam do niej białą fasolę, podsmażane na maśle klarowanym pomidory i pieczarki w towarzystwie dużej ilości lubczyku i pikantnej papryki. Efekt? Wypróbujcie sami, a przekonanie się dlaczego podczas grilla w moim domu znika pierwsza 🙂

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 0,4 kg dobrej gatunkowo kiełbasy
  • 5 pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • 500 g passaty
  • 2 cebule
  • 2 szklanki białej fasoli
  • ziele angielskie, lubczyk
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz, vegeta natur
  • 3 liście laurowego
  • 1 łyżka cukru
  • łyżka masła
  • masło klarowane
  • duży pęczek świeżego kopru

Przygotowanie:

Na początku musicie wymoczyć około 8-12 godzin fasolę. Po tym czasie gotujcie ją na małym ogniu do miękkości około 30-40 minut.

Następnie wlewamy do dużego garnka wodę, solimy i wkładamy główki kapust tak by zanurzyły się w całości. Doprowadzamy do wrzenia, zwalniamy ogień i gotujemy 5 minut. Po tym czasie odcedzamy kapusty, wodę wylewamy.

Kapustę drobno siekamy i wrzucamy do głębokiego garnka, wlewamy 1/3 ilości wody, dodajemy ziele, liście, przyprawiamy paprykami.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Na patelni z masłem klarowanym podsmażamy pokrojone w drobną kostkę pomidory i pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Gdy się połączą dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przyprawiamy cukrem, lubczykiem i pieprzem. Na końcu dodajemy łyżkę masła.

Na osobnej patelni podsmażamy na większym ogniu kiełbasę pokrojoną w księżyce połówki do momentu aż ładnie się zrumieni.

Dodajemy wszystkie gotowe składniki do kapusty, w tym passatę i groch, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy.

Gotujemy jeszcze 30 minut na małym ogniu od czasu do czasu dobrze mieszając. Na koniec dosypujemy do kapustki sporą garść drobno posiekanego świeżego kopru.

Smacznego! 😉

 

20160422_095323

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.