Młoda kapusta z kiełbasą

Sezon na młodą kapustę w pełni, więc nie mogło jej zabraknąć w moim codziennym menu. Młoda kapusta z dobrą kiełbasą, cebulką i koperkiem. Delikatny, maślany smak całego dania wprawia w tę młodzieńczą radość czując znów smak dzieciństwa. Młoda kapusta występuję u nas także w wersji wege, bez mięsa jakiegokolwiek, lecz dziś na bogato, mięsnie i dość syto, obowiązkowo z koperkiem. Jeśli przygotowuję tę wersję kapusty to podaję ją z ziemniakami najczęściej lub pajdą chleba rezygnując już z dodatkowego mięsa w daniu. Wersja kapusty młodej bez kiełbasy występuje obok kotleta mielonego, schabowego lub piersi kurczaka pieczonej, z młodymi ziemniakami i koprem oczywiście!

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

SKŁADNIKI:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 3 cebule
  • 1 pętko kiełbasy dobrej jakości
  • 3 listki laurowe, 8 kulek ziela angielskiego
  • ok. 1 litra wody
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • opcja: płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 duży pęczek koperku, drobno posiekanego
  • masło lub masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

Młodą kapustę obieram z wierzchnich liści, kroję ją na cztery, wykrawam ze środka głąb. Siekam drobno i wrzucam do garnka, zalewam wodą tak, by sięgała do połowy wysokości kapusty. Dodaję liście laurowe i ziele. Gotuję do miękkości na średnim ogniu jakieś 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Cebulę obieram, siekam drobno. Kiełbasę kroję w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość masła i przesmażam na nim kiełbasę, po chwili dodając cebulę. Mieszam. Gdy kiełbasa lekko się przyrumieni dodaję ją wraz z cebulą i olejem do młodej kapusty w garnku. Przyprawiam słodką papryką.

Na koniec dorzucam drobno posiekany świeży koperek.

Jeśli chcecie zagęścić jeszcze młodą kapustę możecie dodać zasmażkę z mąki, ja jednak tego nie robię. W zależności jaką konsystencję lubicie dodajcie więcej lub mniej wody.

Smacznego 😉

 

3 odpowiedzi na “Młoda kapusta z kiełbasą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *