Młoda kapusta z kiełbasą

Do młodych ziemniaków o tej porze coś wspaniałego! Pasuje też świetnie jako pożywny dodatek do mięsa z grilla, więc także do sezonu grillowego jak najbardziej.

U nas w domu uwielbiamy młodą aromatyczną kapustę. Zawsze robię jej cały duży gar, każdego dnia im więcej odgrzewana jest lepsza. A i zapas jest duży, można jeść ją na kilka sposobów. Do ziemniaków, do różnego mięsa, czy samą ze świeżą bagietką.

Możecie dodać do niej trochę passaty lub nie. Ale na pewno nie pożałujcie jej ziół! 😉

Składniki:

  • 2 średnie główki młodej kapusty
  • 1 duże pęto dobrej jakościowo kiełbasy, tzn. dobrze mięsnej 🙂
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, majeranek, koper
  • 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 1 – 1,5 szklanki passaty (opcjonalnie)

Wykonanie:

Z główek kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście. Kapustę wrzucamy do wody, tak by je przykryła (chociaż w połowie) i zagotowujemy wodę.

Następnie odlewamy wodę, studzimy lekko kapustę i drobno szatkujemy.

Wrzucamy do dużego garnka lub dwóch i wlewamy wodę tak do około połowy kapusty. Dodajemy liście laurowe i ziele, gotujemy do miękkości.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w talarki kiełbasę wraz z drobno posiekaną cebulką. Przyprawiamy solidnie przyprawami.

Gdy kiełbasa będzie zrumieniona dodajemy ją razem z cebulą do kapusty – wraz z powstałym olejem. Dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku i ewentualnie dodajemy passatę.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.