Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta to proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Jest wyjątkowo smaczna. Maślany zapach delikatnej kapusty i aromat świeżo skrojonego kopru to coś wspaniałego. Młoda kapusta z koperkiem i z zasmażką jest kremowa i bardzo dobra. Młoda kapusta zasmażana plus młode ziemniaki to duet idealny. Proste, niewymagające wiele czasu danie zaserwowane w tygodniu lub podane do dań z grilla w weekend. Zapraszam na mój sprawdzony przepis na młodą kapustę zasmażaną.

SKŁADNIKI:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 700 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • pęczek posiekanego koperku

ZASMAŻKA:

  • 100 g masła
  • lekko czubata łyżka mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę obieram z ciemniejszych, wierzchnich liści, kroję na cztery. Odkrawam głąb i siekam drobno. Wrzucam kapustę do garnka, zalewam wodą, dodaję liście i ziele.

Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam gaz na średni i gotuję kapustę ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiam. Dodaję cukier puder.

Przygotowuję zasmażkę, w małym garnuszku roztapiam 100 g masła, uważając by się nie przypaliło, wsypuję mąkę i mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Zwiększam gaz i chwilę gotuję, powstają jakby bąbelki, wyłączam gaz, wlewam zasmażkę do kapusty, mieszam, gotuję jeszcze jakąś minutę, dwie, wrzucam świeżo skrojony koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Młoda kapusta zasmażana gotowa! Smacznego! 🙂

8 odpowiedzi na “Młoda kapusta zasmażana”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *