Młoda kapusta zasmażana. Jak przygotować?

Póki sezon na młodą kapustę trwa to w pełni korzystam a w kuchni aż wrze 😉 Jest potrójnie gorąco, ale jak smacznie! Ten maślany zapach delikatnej kapusty i aromat kopru, coś wspaniałego! Młoda kapusta z koperkiem i z zasmażką z masła i mąki (wyjątkowo z zasmażką! musiałam spróbować, kiedyś musi być ten pierwszy raz!;) Taka kapusta plus młode ziemniaki i serce skradzione ❤ bo to takie sezonowe, letnie smaki domu. Proste, nie wymagające wiele czasu danie zaserwowane w tygodniu, na weekend, czemu nie? Młoda kapusta będzie także świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. A sezon grillowy przecież w pełni otwarty! Będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 700 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • pęczek posiekanego koperku

ZASMAŻKA:

  • 100 g masła
  • lekko czubata łyżka mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę obieram z ciemniejszych, wierzchnich liści, kroję na cztery. Odkrawam głąb i siekam drobno. Wrzucam kapustę do garnka, zalewam wodą, dodaję liście i ziele.

Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam gaz na średni i gotuję kapustę ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiam. Dodaję cukier puder.

Przygotowuję zasmażkę, w małym garnuszku roztapiam 100 g masła, uważając by się nie przypaliło, wsypuję mąkę i mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Zwiększam gaz i chwilę gotuję, powstają jakby bąbelki, wyłączam gaz, wlewam zasmażkę do kapusty, mieszam, gotuję jeszcze jakąś minutę, dwie, wrzucam świeżo skrojony koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Młoda kapusta zasmażana gotowa! Smacznego! 🙂

6 odpowiedzi do “Młoda kapusta zasmażana. Jak przygotować?”

Pozostaw odpowiedź Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.