Młoda kapusta

Młodą kapustę najczęściej podaję z puree ziemniaczanym i z dużą ilością kopru. Występują wersje obiadu z dodatkiem mięsnym, najczęściej są to kotlety mielone, schabowe lub piersi z kurczaka, faszerowane czy też nie.

W zależności na jaką kapustę mamy ochotę taką podaję, samą z koprem lub z dodatkiem boczku, kiełbasy. Dziś lekka wersja, kapusta i koper 🙂

Młodą kapustę przygotowuję na kilka sposobów:

– kapusta zasmażana na maśle,

– kapusta z boczkiem i cebulką,

– kapusta z tartą marchewką,

– kapusta z kiełbasą i passatą pomidorową, przecierem, koncentratem,

– kapusta ze świeżymi pomidorami,

– kapusta z tartymi grzybami, najczęściej pieczarkami i cebulą.

Zawsze towarzyszy jej spora ilość świeżo skrojonego kopru. Nigdy nie zagęszczam młodej kapusty zasmażką z mąki. Kapustę podaję z ziemniakami, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3-4 szklanki wody
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • pęczek kopru

Przygotowanie:

  • Kapustę obieram z wierzchnich liści, kroję na pół, połówki też na pół. Odkrawam głąba, kapustę drobno szatkuję.
  • Układam w garnku, zalewam wodą, dodaję liście i ziele, duszę na średnim ogniu. Gdy po kilkunastu minutach jest miękka dodaję łyżkę masła, solę i pieprzę. Na koniec dodaję świeży koper, wyłączam gaz i podaję.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.