Muffinki – bazowy, prosty i szybki przepis

Dziś u mnie bazowy przepis na 12 muffinek, szybki, bez miksera, ze składników zazwyczaj dostępnych w domu. Możecie je dowolnie modyfikować, urozmaicać, dodawać od serca to na co macie ochotę! Świetny i mega prosty przepis – jedynie wymieszanie składników, banalne! przekonajcie się sami 🙂

Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, wiórki kokosowe, posypki, polać polewą, lukrem smakowym, oprószyć cukrem pudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę je często wracając do tego przepisu, który mnie nigdy nie zawiódł, dlatego polecam!

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru (opcja, u mnie jest trzcinowy)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1/2 szklanki maślanki, mleka, jogurtu naturalnego, wody

Dodatki (opcjonalnie):

  • skórka starta z połowy pomarańczy lub cytryny, miąższ z laski wanilii lub kilka kropel dowolnego aromatu

U mnie dodatkowo mrożone maliny: łącznie 24 sztuki, po 2 sztuki na każdą muffinkę.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki są w temp. pokojowej.
Malin wcześniej nie rozmrażam.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam suche składniki. W innej misce roztrzepuję widelcem jajka i dodaję maślankę (mleko, jogurt lub wodę) oraz olej (lub roztopione masło).

Piekarnik nagrzewam do 180 C grzanie góra + dół.

Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami lub smaruję olejem i wysypuję mąką lub bułką tartą albo używam foremek silikonowych.

Mieszam mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia.

Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to 2 maliny (bez rozmrażania) i przykrywam maliny połową łyżki. Powinno być ciasta na ok. 2/3 wysokości foremek. Tak postępuję z 12 muffinkami, ciasta jest akurat.

Piekę przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu do ładnego piaskowego koloru.

Gotowe oprószam cukrem pudrem. SMACZNEGO! 😉

Muffinki – bazowy, prosty i szybki przepis, bez miksera na 12 sztuk

Przepis pochodzi stąd.

12 odpowiedzi na “Muffinki – bazowy, prosty i szybki przepis”

  1. Przepraszam za zdublowane komentarze. Kiedy pisałam, zacinał mi się internet i za każdym razem kiedy publikowałam jeden, nic się nie wyświetlało. I tak jakoś niestety wyszło, że trzy razy napisałam o tym samym.
    Jeszcze raz przepraszam za spam.

      1. A czy maliny można zastąpić np czekoladą, nutella na co dzieci będą miały ochotę? Pozdrawiam

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *