Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym

Muffinki czy babeczki są wspaniałym dopełnieniem słodkiego popołudnia. Lubię takie proste przepisy na nieco większe ciasteczka, chwila mieszania, ciasto uniwersalne. Do gotowego ciasta możemy dodać kakao – jak w tym przepisie, wyjdą muffinki czekoladowe, ale nie tylko. Wspaniale smakują w wersji cytrusowej, wystarczy dodać tartą skórkę z cytryn lub pomarańczy, zapach migdałowy, wiórki kokosowe lub mak do ciasta, a będzie inaczej. Za każdym razem, z tej samej porcji ciasta można wyczarować inne cieplutkie, pulchne i słodkie muffinki 🙂

Można fantazjować, eksperymentować, a jak! i dodawać różne dodatki cukiernicze, posypki, polewy, faszerować muffinki lub babeczki domowymi konfiturami, przetworami, świeżymi lub mrożonymi owocami, suszonymi owocami, budyniem. Lubię takie rozwiązania.

Muffinki jeszcze ciepłe są obłędne, znikają szybko. Z gorącym truskawkowym nadzieniem… 😉 Na szczęście prosty przepis i składniki, która prawie zawsze mamy w domu kuszą, by często powtarzać takie domowe słodkie pieczenie.

Składniki:

  • 1¾ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao dobrej jakości
  • ½ szklanki cukru
  • 10 g cukru waniliowego, cukru wanilinowego (opakowanie) lub 2 łyżeczki zapachu waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka lub wody
  • kilka łyżeczek dżemu truskawkowego Jamar

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta, trochę dżemu, resztę ciasta do ok. 3/4 wysokości papilotek lub silikonowych foremek.

Pieczemy ok. 20-25 min., można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Czas pieczenia zależy też od piekarnika, temp.

Smacznego 🙂

Muffinki mocno czekoladowe z pysznym dżemem truskawkowym firmy JAMAR, wspaniały deser do kawy:)

W tym przepisie jest lokowanie produktu firmy Jamar – dżemu truskawkowego

 

6 odpowiedzi do “Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.