Czekolada i pomarańcze wspaniale się komponują. Postanowiłam to wykorzystać do domowych mini wypieków. Powstały muffunki czekoladowe o zapachu kakao i pomarańczy, przepyszne! Naturalnie, jeszcze gorące znikają ze świeżo wyjętej blachy. Cudowna uczta! 🙂
Składniki:
- 1¾ szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżeczka z lekką górką proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao dobrej jakości
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- łyżeczka zapachu pomarańczowego lub skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/3 szklanki oleju
- ¾ szklanki mleka
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche, dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników (bez skórki pomarańczowej), mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy sporą łyżkę ciasta do ok. 3/4 wysokości papilotek lub silikonowych foremek, posypujemy skórką pomarańczową.
Pieczemy ok. 20-25 min., można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Czas pieczenia zależy też od piekarnika, temp.
Smacznego 🙂
wspaniałe połączenie 🙂
Skradlabym kilka od razu do kawy; ))
Pysznie się zrobiło; ))