Muffinki czekoladowo-kokosowe

Oto babeczki pachnące czekoladą i delikatnymi wiórkami kokosowymi. Można je dodatkowo na końcu polać ulubionym sosem owocowym, polewą czekoladową, orzechami, migdałami czy lukrem.

Zainspirował mnie przepis Ani Starmach, lekko go zmodyfikowałam. Ale zawsze wychodzą pyszne 🙂 Do kawy, herbaty – osłodzą każde towarzystwo 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki po 250 ml mąki pszennej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 100 ml roztopionego dobrego jakościowo masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. W miseczce wymieszaj ze sobą dokładnie mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.

2. W innej miseczce wymieszaj roztopione i wystudzone masło wraz z jajkami i maślanką.

3. Połącz składniki z obu misek, dobrze wymieszaj, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, całość wymieszaj.

4. Ciasto przelewaj do papierowych kokilek (lub silikonowych foremek na muffinki). Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu przez około 20 minut.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.